Delen via WhatsApp
Delen via X

Brussel met live onweerradar. Actuele neerslag, bliksem, temperatuur en waarschuwingen.

Gele kruisjes zijn live bliksemflitsen. De intensiteit van de buien is van lichtgrijs naar donkerrood. Hoe donkerder de buien, hoe zwaarder de buien. LET OP: onweersbuien kunnen voortdurend veranderen dus houd Onweerradar.nl goed in de gaten!

Onweerradar Brussel met live onweer, bliksem en buien radar

De exacte locatie van Brussel

Bij de rode pointer zie je waar Brussel ligt en of er daar onweer komt.

Code geel, oranje of rood? Weerwaarschuwingen vandaag

Actuele weerwaarschuwingen voor morgen

Uitleg van de verschillende symbolen

waarschuwingen KNMI

Gaat het vandaag onweren en bliksemen in Brussel?

Onweerverwachtingen vandaag

Onweer komende nacht?

Is er morgen kans op een onweersbui?

Onweerradar Nederland en België

Een onweerradar, of bliksemdetectiesysteem, is een technologisch hulpmiddel dat gebruikt wordt om bliksemactiviteit in de atmosfeer te volgen. Deze radars zijn cruciaal om weersvoorspellingen en waarschuwingen voor onweer te verstrekken.

Op deze website vind je de onweerradar voor Nederland en België waar je real-time bliksemdetectie en onweersbuien kunt volgen. Je ziet hier waar onweer plaatsvindt, de intensiteit van de bliksem en de beweging van de onweersbuien.

Je kan deze website bezoeken om de huidige bliksemactiviteit en weersverwachtingen te bekijken. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om veilig te blijven tijdens onweer en de live onweersbuien te volgen.

Onweerradar live

De onweerradar live stellen ons in staat om in real-time onweersbuien en bliksemactiviteit te detecteren en te volgen, wat enorm waardevol is voor iedereen die te maken kan krijgen met dit soort natuurfenomenen.

Onweerradar live, zoals beschikbaar op deze website biedt een constante stroom van realtime gegevens over onweer. Deze systemen maken gebruik van zowel grond- als satellietgebaseerde sensoren om de elektrische activiteit die door onweer wordt veroorzaakt, te detecteren en in kaart te brengen. Zo kunnen ze vrijwel direct op de kaart laten zien waar onweer plaatsvindt.

Naast het tonen van de locatie van het onweer, geeft de onweerradar live ook informatie over de intensiteit en de richting van de onweersbuien. Dit is vooral handig voor het plannen van buitenactiviteiten of reizen, aangezien het een vroegtijdige waarschuwing kan geven voor naderende stormen.

Het is belangrijk op te merken dat, ondanks het feit dat de onweerradar live een ongelooflijk nuttig hulpmiddel is, het niet de noodzaak van persoonlijke veiligheidsmaatregelen in geval van onweer wegneemt. Tijdens een onweersbui is het altijd aan te raden om binnen te blijven, weg van ramen en elektronische apparatuur.

Onweer vandaag?

Bekijk onze onweer radars om te kijken of het vandaag gaat onweren. Gele kruisjes houden actuele bliksemflitsen in. Hoe zwaarder de buien, hoe donkerder de radar van kleur is, van lichtgrijs tot bordeauxrood.

Onweer kan een fascinerend natuurfenomeen zijn, maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Als er vandaag onweer is voorspeld in uw omgeving, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste weersvoorspellingen en waarschuwingen om uw veiligheid te waarborgen.

Bij onweer vandaag kunnen de omstandigheden snel veranderen. De radars op deze website geven informatie over de locatie en intensiteit van de onweersbuien en de richting waarin ze bewegen.

Hoe ontstaat onweer?

Onweer ontstaat door een complexe reeks processen in de atmosfeer, waarbij hitte, vocht en luchtbeweging betrokken zijn. Hier is een vereenvoudigde uitleg van hoe het proces meestal werkt:

  1. Opwarming van de aarde door de zon: De zon verwarmt de aarde, wat ertoe leidt dat lucht dicht bij het oppervlak opwarmt. Deze warme lucht is minder dicht en begint te stijgen.

  2. Stijging van warme lucht: Terwijl de warme lucht stijgt, koelt het af en begint het vocht dat het draagt ​​te condenseren en vormt het wolken. Dit proces van condensatie geeft warmte vrij, wat de lucht verder helpt om te stijgen.

  3. Ontwikkeling van wolken: Onder de juiste omstandigheden blijft de lucht stijgen, waardoor de wolken groeien en uiteindelijk uitstrekken tot in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dit soort wolk wordt een cumulonimbuswolk genoemd.

  4. Elektrische lading: Binnen deze wolken zijn er veel ijskristallen en waterdruppeltjes die met elkaar botsen. Deze botsingen kunnen leiden tot de overdracht van elektrische lading, waardoor de wolk elektrisch geladen raakt. Meestal is het bovenste deel van de wolk positief geladen en het onderste deel negatief.

  5. Bliksem: Wanneer de lading in de wolk groot genoeg wordt, ontstaat er een elektrische ontlading – dit is wat we zien als bliksem. Dit kan binnen de wolk plaatsvinden, tussen wolken of tussen de wolk en de grond.

  6. Donder: De bliksem verhit de lucht eromheen zeer snel, wat leidt tot een snelle uitzetting en vervolgens samentrekking van de lucht. Dit creëert een geluidsgolf die we horen als donder.

Onweer kan variëren in intensiteit, van een enkele donderklap tot zware onweersbuien met frequente bliksem en zware regenval, hagel of zelfs tornado’s.

Dit moet je doen wanneer het onweert

Wat te doen bij onweer?

Tijdens onweer kunnen er verschillende fenomenen optreden, zoals zware regenval, hagel, harde windstoten en natuurlijk bliksem. Elk van deze fenomenen kan risico’s met zich meebrengen, zoals overstromingen, schade aan eigendommen en persoonlijk letsel.

Het is altijd belangrijk om tijdens onweer veilig te blijven. Als u zich buitenshuis bevindt, zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplaats. Vermijd open ruimtes en zoek niet de beschutting van alleenstaande bomen, aangezien deze een doelwit kunnen zijn voor blikseminslag. Blijf weg van water, aangezien water een goede geleider van elektriciteit is.

Binnen is de veiligste plek tijdens onweer. Blijf weg van ramen en deuren en vermijd het gebruik van elektronische apparatuur die op het lichtnet is aangesloten.

Onthoud dat de informatie over ‘onweer vandaag’ continu kan veranderen, dus het is van vitaal belang om regelmatig updates te controleren en de instructies van de lokale weerdiensten te volgen. Wees veilig en neem het zekere voor het onzekere wanneer het gaat om onweer.

Interessant weetjes over onweer

  1. Bliksem is heet: De temperatuur van een bliksemschicht kan oplopen tot ongeveer 30.000 graden Celsius. Dat is ongeveer vijf keer heter dan het oppervlak van de zon!

  2. Snelheid van het geluid: Donder is het geluid dat veroorzaakt wordt door de snelle uitzetting en inkrimping van de lucht rond een bliksemschicht. Omdat licht sneller reist dan geluid, zien we de bliksem voordat we de donder horen.

  3. Bliksem en plantengroei: Bliksem helpt planten groeien. Het helpt stikstof, een essentiële voedingsstof voor planten, om te zetten in een bruikbare vorm in de bodem.

  4. Verschillende soorten bliksem: Er zijn verschillende soorten bliksem, waaronder wolk-naar-wolk bliksem, wolk-naar-lucht bliksem en de meest bekende, wolk-naar-grond bliksem.

  5. Frequentie van onweer: Op aarde vinden er elke seconde ongeveer 40 tot 50 blikseminslagen plaats, wat neerkomt op bijna 1,4 miljard blikseminslagen per jaar.

  6. Venezuela’s Catatumbo Bliksem: De meest bliksem-intensieve plek op aarde is aan het einde van de Catatumbo-rivier in Venezuela. Het gebied wordt jaarlijks getroffen door bliksem gedurende ongeveer 140 tot 160 nachten, tot wel 10 uur per nacht, en tot 280 keer per uur.

  7. Veiligheid tijdens onweer: Hoewel de kans om geraakt te worden door bliksem vrij klein is, is het nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens onweer. Het is het veiligst om binnen te blijven, uit de buurt van ramen en elektronische apparatuur.

  8. Bliksem detectie: Tegenwoordig kunnen wetenschappers en weersvoorspellers onweer detecteren en volgen met behulp van geavanceerde radartechnologie. Deze technologie kan helpen bij het voorspellen van hevige stormen en het afgeven van waarschuwingen om mensen veilig te houden.

Onweersbuien in Nederland en België

Het aantal dagen met onweer varieert aanzienlijk in zowel Nederland als België, afhankelijk van het specifieke jaar en de locatie. Over het algemeen ervaren beide landen echter meestal onweer tijdens de warmere maanden van het jaar, met een piek in de late lente en de zomer.

In Nederland varieert het aantal onweersdagen meestal tussen 20 en 35 dagen per jaar, afhankelijk van de locatie. In het binnenland is onweer vaker dan aan de kust, met de meeste onweersdagen in het oosten en zuidoosten van het land.

België heeft over het algemeen iets meer onweersdagen dan Nederland. Gemiddeld zijn er in België ongeveer 40 dagen per jaar met onweer, met de hoogste frequentie in de late lente en zomer. Net als in Nederland, is onweer in het binnenland van België vaker dan aan de kust.

Het is belangrijk op te merken dat onweer soms geassocieerd kan worden met hevige regen, hagel, sterke windstoten en zelfs tornado’s, dus het is altijd belangrijk om de weersvoorspellingen te volgen en veiligheidsadviezen op te volgen tijdens onweersbuien.

Hoe ver is onweer bij mij vandaan?

Het berekenen van de afstand tot een onweersbui is een veelgebruikte techniek die vaak ‘flash-to-bang’ wordt genoemd. Hier is hoe je het kunt doen:

  1. Kijk en luister goed naar de bliksem en de donder. Zodra je de flits van de bliksem ziet, begin je met tellen (in seconden).

  2. Stop met tellen zodra je de donder hoort.

  3. De afstand tot de onweersbui kan worden geschat door het aantal seconden dat je hebt geteld te delen door 3. Dit komt omdat het geluid ongeveer 1 kilometer in 3 seconden aflegt.

Bijvoorbeeld, als het 9 seconden duurt vanaf het moment dat je de flits ziet totdat je de donder hoort, dan is de onweersbui ongeveer 3 kilometer van je vandaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode een ruwe schatting geeft, en het is altijd veiliger om bij de eerste tekenen van onweer een veilige plek op te zoeken. Houd er ook rekening mee dat bliksem soms ‘uit het niets’ kan inslaan, ver weg van het centrum van de onweersbui.