Delen via WhatsApp
Delen via X

Sneeuwradar Nederland

Actuele sneeuw radar Nederland

Live sneeuw radar. Gele buien geeft natte sneeuw aan en oranje buien geeft live de droge sneeuwval aan. Droge sneeuw valt bij een temperatuur van onder het vriespunt (onder 0). Wanneer het boven nul is, dan is er meestal sprake van natte sneeuw. Boven de 1-2 graden valt neerslag in de vorm van regen en motregen.

Weerwaarschuwingen

Sneeuw en sneeuwbuien in Nederland

Sneeuw valt gemiddeld op 10 dagen per jaar in Nederland. In België zijn dit ongeveer 19 dagen. Als op tijdens de kerstdagen sneeuw ligt, dan is er sprake van een witte kerst. De kans dat je een witte kerst in België hebt is dus bijna een keer zo groot dan in Nederland. Er gaan in Nederland ook jaren voorbij zodat dat er bijna geen sneeuw valt. 

Wanneer het sneeuwt, dan valt er meestal niet heel veel. Dat het niet veel sneeuwt, komt doordat er in Nederland weinig bergen en heuvels zijn. Hierdoor is er geen sturingsneerslag. Dit wordt veroorzaakt doordat er tegen een kant van een berg wolken worden geduwd. Deze wolken worden omhooggeduwd waardoor deze afkoelen. Het gevolg is langdurige sneeuwval, zoals in de Alpen. In België gebeurt dit vaker aangezien het land de heuvels van de Ardennen heeft. Het is wel mogelijk dat er in Nederland zware sneeuwbuien ontstaan boven de Noordzee. Dit komt dan door het relatief warme zeewater in combinatie met een (noordelijk) buienfront.

Gaat het vandaag sneeuwen in Nederland?

Sneeuwverwachtingen vandaag

Sneeuwbuien komende nacht?

Is er morgen kans op sneeuw?

Op bovenstaande kaarten kan je zien of het vandaag, vannacht of morgen gaat sneeuwen. Wanneer er sneeuw verwacht wordt in Nederland, zie je een wolk met sneeuwvlokken.

Sneeuw en sneeuwbuien in Nederland

Sneeuw valt gemiddeld op 10 dagen per jaar in Nederland. In België zijn dit ongeveer 19 dagen. Als op tijdens de kerstdagen sneeuw ligt, dan is er sprake van een witte kerst. De kans dat je een witte kerst in België hebt is dus bijna een keer zo groot dan in Nederland. Er gaan in Nederland ook jaren voorbij zodat dat er bijna geen sneeuw valt. Wanneer het sneeuwt, dan valt er meestal niet heel veel. Dat het niet veel sneeuwt, komt doordat er in Nederland weinig bergen en heuvels zijn. Hierdoor is er geen sturingsneerslag. Dit wordt veroorzaakt doordat er tegen een kant van een berg wolken worden geduwd. Deze wolken worden omhooggeduwd waardoor deze afkoelen. Het gevolg is langdurige sneeuwval, zoals in de Alpen. In België gebeurt dit vaker aangezien het land de heuvels van de Ardennen heeft. Het is wel mogelijk dat er in Nederland zware sneeuwbuien ontstaan boven de Noordzee. Dit komt dan door het relatief warme zeewater in combinatie met een (noordelijk) buienfront.

Wat is sneeuw en hoe ontstaat een sneeuwvlok?

Sneeuw is neerslag in de vorm van ijskristallen. De sneeuwkristallen kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig. Sneeuw vormt zich bij temperaturen onder het vriespunt, wanneer waterdamp zicht tot ijskristallen verrijpt onder tussenvorm van waterdruppels. Dit gebeurt bij een temperatuur van -5 tot -20 graden. Wanneer het waait, haken de verschillende ijskristallen in elkaar en vormt zich een sneeuwvlok. Tijdens hun vlucht naar de aarde dwarrelen de sneeuwvlokken naar beneden.

Natte sneeuw, motsneeuw en poedersneeuw

Er zijn verschillende soorten sneeuw:

  • Natte sneeuw of smeltende sneeuw: dit is sneeuw gemengd met regen of half gesmolten sneeuwvlokken. Natte sneeuw blijft niet liggen. Bij natte sneeuw is de temperatuur boven 0 graden Celsius.
  • Droge sneeuw: droge sneeuw is niet vloeibaar. Droge sneeuw valt meestal in kleine(re) vlokken.
  • Motsneeuw: motsneeuw is natte sneeuw in hele kleine vlokjes van hooguit 5 mm groot.
  • Poedersneeuw: poedersneeuw is droge sneeuw in kleine vlokjes van maximaal 5 mm.
  • Korrelsneeuw: sneeuw in de vorm van korreltjes (geen hagel). Korrelsneeuw is zacht en je kan het samendrukken.
  • Driftsneeuw of stuifsneeuw: wanneer er al sneeuw is gevallen en deze door een (harde) wind wordt voortgejaagd. Driftsneeuw zorgt voor sneeuwophoping en sneeuwduinen.
  • Poolsneeuw: wanneer het erg koud is, vormen ijskristallen geen sneeuwvlokken maar blijven het een soort glassplinters
  • Lichte sneeuw: kleine vlokjes sneeuw in kleine sneeuwbuitjes

Wanneer sneeuw op de grond is gevallen dan kan deze diverse vormen aannemen:

  • Poedersneeuw: poedersneeuw is zachte sneeuw van kleine sneeuwvlokjes
  • Crud: bij crud is de ondergrond oneffen door plekke losse en compacte sneeuw
  • Crust: crust ontstaat wanneer er eerst zachte sneeuw valt, vervolgens smelt de bovenkant en hierna bevriest de bovenkant weer. Wanneer je over crust loopt, hoor je een knarsend geluid.
  • Slush: slush is natte pap van deels gesmolten sneeuw op de grond en bevat veel water.
  • IJs: een harde en vlakke ondergrond welke ingereden of aangestampt is en vervolgens door vorst en opvriezing glad en ijs is geworden.

Gevolgen en overlast van sneeuw

Wanneer het net gesneeuwd heeft, dan zorgt dit voor een prachtig gezicht. De hele wereld is smetteloos wit. In de sneeuw kan je heerlijk spelen, sneeuwpoppen maken en een sneeuwbalgevecht houden.

Sneeuw brengt echter niet alleen schilderachtige plaatjes met zich mee. Sneeuw kan ook voor overlast zorgen door verminderd zicht en gladde wegen. Tijdens (zware) sneeuwval neemt het zicht erg af. Door gevallen sneeuw worden wegen glad. Vaak wordt er zout gestrooid door strooiwagens. Dit zout moet goed worden ingereden zodat sneeuw snel smelt. Bij grote hoeveelheden sneeuw worden wegen schoongeveegd met sneeuwschuivers.

Sneeuw zorgt voor de meeste hinder wanneer het net is gevallen en bij vorst. Weggedeelten kunnen dan spekglad worden, vooral als het opvriest. Wanneer het waait tijdens een sneeuwbui kunnen er sneeuwduinen ontstaan waarin auto’s vast kunnen komen. Vanaf windkracht 8 spreken we van een sneeuwstorm. Bij aanhoudende sneeuwval met meer dan 5 cm per uur geeft het KNMI een weeralarm af. Doordat sneeuw zwaar is, kunnen daken en gebouwen het soms begeven door de hoge sneeuwbelasting. Schep indien mogelijk op tijd grote partijen sneeuw van (platte) daken. Zorg ook dat u met winterbanden de weg op gaat voor mee grip.

Sneeuwrecords in Nederland, België en wereldwijd

In Nederland heeft het op 14 en 15 februari 1979 zeer zwaar gesneeuwd. Er woedde een zware sneeuwstorm die sneeuwduinen opwierp van meer dan 2 meter hoog in het noorden van het land. Steden en dorpen waren tijdelijk van de buitenwereld afgesloten en je kon vrijwel niet reizen. De hoogste niet opgewaaide sneeuwhoogte in Nederland is gemeten in januari 1987 op Terschelling. Het record staat op 80 cm.

In België heeft de Hoge Venen het record in handen: 1,15 meter. Wereldwijd ligt het record in Paradise op Mount Rainier in de staat Washington (Verenigde Staten). Van 19 februari 1971 tot 18 februari 1972 viel er meer dan 31 meter sneeuw.